Galite pasirinkti kelias veiklas bei miestus
8 - -
Pasirinkti

Pieno produktų rinka ir jų įtaka žmogaus sveikatai

Publikavimo data: 2014-03-22 Pieno produktų rinka ir jų įtaka žmogaus sveikatai Šviežio pieno gaminiai yra vienas iš ES gamybos variklių. Pastaruoju metu pastebimi du ryškūs aspektai: mažėja geriamojo pieno, tačiau didėja raugintų pieno produktų vartojimas. Manoma, kad 2014 m. bus papildomai suvartota apie 1,75 mln. tonų pieno.

Sviesto vartojimas ir gamyba dėl didesnio pieno riebalų panaudojimo sūrio gamyboje bei mažo riebalų kiekio žaliame piene mažėja. Vadinasi, eksportas taip pat laipsniškai mažės.


Pieno gaminių rinka

2013 metų sausį–spalį pieno supirkėjai Lietuvoje iš ES valstybių supirko 341,7 mln. tonų žalio natūralaus pieno. Tai 5,7% daugiau negu prieš metus tuo pačiu laikotarpiu. Vidutinė pieno supirkimo kaina buvo1169 Lt/t (be PVM), o tai net 14,7% daugiau negu 2012 m. sausį–spalį. Lietuvoje didžioji dalis natūralaus riebumo pieno buvo supirkta iš Latvijos, o likusi – iš Estijos. Akcentuotina, kad per šį laikotarpį, lyginant jį su praėjusių metų, natūralaus riebumo pieno supirkimas iš kaimynų latvių sumažėjo 4,1%, o iš estų išaugo 27,4%. Iš Latvijos perkamo pieno vidutinė kaina buvo 1150 Lt/t (be PVM). Tai yra 14,5% brangiau negu 2012 m. sausį–spalį. Iš Estijos superkamas pienas siekė 1199 Lt/t (be PVM) – jo kaina paaugo 14,2%.

šių metų pirmuosius 10 mėnesių Lietuva į kitas ES valstybes pardavė net 75,5 mln. tonų natūralaus riebumo pieno, o tai yra 18% daugiau negu 2012 m. tuo pačiu metu. Pieno pardavimas į Lenkiją, lyginant su 2012 m. išaugo 35,5% , o į Latviją  sumažėjo netgi 91,9%.

Lietuvos pieno supirkėjai per 10 šių metų mėnesių į kitas ES valstybes natūralų pieną pardavė vidutiniškai po 1319 Lt/t (be PVM), t. y., 26,7% brangiau negu 2012 m. tuo pačiu laiku. Latviai lietuvišką žalią natūralaus riebumo pieną pirko 36,6% brangiau, o lenkai – 24,4%.

Ar naudinga vartoti daug pieno produktų

Žmogaus organizmui pienas bei jo produktai suteikia daug naudingų medžiagų. Remiantis sveikos mitybos piramide, per vieną dieną mes turime suvartoti apie 3 porcijas pieno (viena porcija – tai stiklinė pieno ar kefyro, jogurto indelis, 80 g varškės ar 60 g fermentinio sūrio).

Pieno produktuose yra gausu mūsų organizmui būtino kalcio, baltymų ir fosforo. Pastarasis ypač reikalingas vaikams bei vyresnio amžiaus žmonėms, kadangi sustiprina kaulus ir dantis. Be to, piene yra nemažai magnio, chromo, kalio, geležies ir natrio. Norint gauti visos paros kalcio normą reikia išgerti dvi stiklines pieno. Svarbu prisiminti, kad baltymai, esantys piene, žymiai lengviau virškinami ir pasisavinami negu tie, kurie yra grūduose. Taigi, pieno produktų patariama įsitraukti į valgiaraštį tiems žmonėms, kurie skundžiasi virškinamojo trakto, kepenų, inkstų, širdies ligomis. Pienas taip pat puikiai tinka ir po operacijų sveikstantiems ligoniams.

Daugybė žmonių linkę vengti pieno produktų dėl juose esančių sočiųjų riebalų rūgščių. Vartojant juos saikingai, riebalai organizmui žalos nepadarys. Greičiau priešingai – aprūpins reikalingomis maisto medžiagomis. Be riebalų mūsų organizme nevyktų normali medžiagų apykaita, taip pat nesigamintų energija ir pan. Juk sveikos mitybos pagrindas – saikingai valgyti kuo įvairesnį maistą.

Rekomenduojama vartoti tik natūralų pieną bei valgyti natūralius jo produktus, t. y., atšaldytus iki 3 laipsnių ir neapdirbtus mechanišku būdu, kadangi pasterizuojant žūva jame esančios ne tik sveikatai žalingos, bet ir naudingos bakterijos. Homogenizuotame piene bei jo produktuose po apdorojimo lieka mažiau maistinių medžiagų. Kita vertus, tokį pieną gerti saugiau, ypač tai aktualu karštuoju metų laiku.

Karvės piene yra nuo 4,7% iki 4,9 % laktozės, iš kurios, susidaro pieno rūgštis (veikiant pieno rūgšties bakterijoms). Dėl jos pienas surūgsta. Kai kurie žmonės (net trečdalis Lietuvos gyventojų) netoleruoja laktozės, kadangi jiems trūksta ją skaidančių fermentų. Tai ypač būdinga vyresnio amžiaus žmonėms. Jeigu organizmas negali suskaidyti laktozės, iškyla daug virškinamojo trakto sutrikimų: atsiranda pilvo pūtimas, viduriavimas, maudimas bei spazmai. Tokiu atveju pieno ir jo gaminių rekomenduojama atsisakyti.

Pienas gali būti ir ligų priežastis

Nepaisant argumentuotų teiginių, jog pieno produktai naudingi ir sveiki mūsų organizmui, reikėtų pasigilinti ir į priešingą nuomonę. Mokslininkai teigia, kad vartojant pieną ir jo produktus organizme gali susidaryti tokios situacijos, kai šio produkto naudojimas nėra naudingas. Viena iš trijų būtinų medžiagų grupių, kurios reikalingos pieno skaidymo procesams organizme vykti yra katalizatoriai, t. y., kintamo valentingumo metalų druskos, pvz., geležies, mangano, cinko, vario, molibdeno. Pienas suriša Fe2+ ir ši geležis nebegali oksiduotis. Dėl šios priežasties žmonėms, kurių organizme oksidacijos reakcijos yra sulėtėjusios, pieno vartojimas jas dar labiau stabdo, o tiems, kurių organizme reakcijos vyksta pakankamai aktyviai, pienas yra naudingas.

Kaip žinoma, pienas labiausiai reikalingas naujagimiams, kurie turi intensyviai augti. Tam būtina sąlyga yra anabolinių procesų dominavimas. Jei vaiko organizme dominuos katalizatoriai, jis turės labai daug energijos, bus neramus, tačiau neaugs.

Daugybę metų žmonės intensyviai vartoja pieną ir jo produktus, juo girdo vaikus ir yra visiškai įsitikinę, jog tai sveika. Darželiuose ir neretai mokyklose, pienas tapo vos ne privalomu gėrimu. Taip po truputį išsivysto priklausomybė pieno produktams. Ir nors vaikai užauga, tačiau ši priklausomybė lieka.

Kalbant apie tai, ar pieną gerti sveika, mokslininkų nuomonės išsiskiria jau senokai. Vis daugėja tų, kurie siūlo gerokai kritiškiau žvelgti į šį visiems įprastą produktą. Daugybės šalių mokslininkai padarė išvadas, jos pienas ne tik kad nereikalingas žmogaus organizmui, bet dar ir kenksmingas. Piene ir jo produktuose yra gana daug riebalų, o per didelis sočiųjų rūgščių kiekis skatina daugybės ligų vystymąsi, pvz., onkologinius susirgimus, nutukimą ir pan. Be to, vartojant per daug pieno bei jo produktų, gali padėti cholesterolio kiekis kraujyje, o tai skatina rastis širdies ir kraujagyslių ligoms.

Reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad nėra planetoje tokio žinduolio, kuris gertų pieną išaugęs iš kūdikystės, o ką jau ir bekalbėti apie kitos rūšies gyvūno pieną. Pienas yra skirtas ką tik gimusiems jaunikliams ir jis geriamas tik iš savos motinos. Skirtingų gyvūnų pieno sudėti yra nevienoda, pvz., mūsų pamėgtas karvės pienas yra skirtas veršeliams, jame labai mažai geležies.Taip yra todėl, kad karvės jaunikliai ypač greitai auga ir patys ima ėsti žolę, iš kurios ir gauna reikiamą kiekį geležies. Taigi tiems, kurie pieną vartoja ilgai ir dideliais kiekiais, gali išsivystyti mažakraujystė.

Paskutiniai mokslininkų tyrimai parodė, jog mūsų organizmas absoliučiai nepasisavina ir neperdirba gyvūnų pieno. Amerikos gydytojai rekomenduoja vaikams bent jau iki metų amžiaus neduoti jokių gyvūnų pieno. Pasirodo, mažų vaikų virškinimo traktas yra labai jautrus, todėl jam reikalingas lengvai įsisavinamas maistas. Motinos piene yra visi būtini fermentai, o štai karvės – jų kur kas mažiau, o tai vaikui pavojinga. Piene esantis kozeinas yra agresyviai tirpstantis baltymas, didelė molekulė, kuri eina per žarnyno sieneles ir verčia organizmą gamintis histaminą, tuo iššaukiant mikro kraujavimą. Dėl to nukrenta hemoglobino kiekis ir vystosi mažakraujystė.

Vaikams intensyviai geriant karvės pieną ir valgant jo produktus 3,5 karto intensyviau nei turėtų mažameamžiuje veikia inkstai, taigi, organizmas patiria stresinę skysčių apykaitos situaciją. Tuomet vaikas  prašo dar daugiau gerti ir taip patenka į uždarą ligos vystymosi ratą. Jeigu vaikui iki metukų nėra galimybės gerti tik mamos pieną, tuomet geriau naudoti ne karvės pieną, o geležimi praturtintus mišinius.

Patalpinta rubrikoje(-ose): Pieno gaminiai
Biržų g. 35, MEDEIKIŲ K., PAROVĖJOS SEN., BIRŽŲ R.
(450) 58636
www.nordicproteins.com
Pieno supirkimas, perdirbimas ir sausų pieno produktų gamyba.
www.hres.lt
www.aukranga.lt
www.hres.lt
www.aukranga.lt