Galite pasirinkti kelias veiklas bei miestus
8 - -
Pasirinkti

Pieno gaminių pramonė ir pelninga, ir reikalinga

Pienas ir jo produktai vartojami dar nuo tada, kai buvo prijaukinti pirmieji naminiai gyvūnai. Tai labai svarbi mitybos dalis, viena maisto piramidės skilčių, teikianti organizmui reikalingų maisto medžiagų. Šie produktai dažniausiai gaunami iš karvių pieno, bet, atsižvelgiant į geografinę šalies padėtį tam tikruose regionuose gaminiai daromi iš avių, ožkų, kumelių, jakų, kupranugarių ir pan. Pieno. Pieno gaminiai naudingi ir reikalingi žmogui, nes organizmas iš šių produktų lengvai pasisavina baltymus, kalcį, B grupės vitaminus, šiek tiek riebaluose tirpių vitaminų. Lietuvoje dažniausiai naudojamas karvių pienas, daug rečiau – ožkų. Pienu taip pat vadinami įvairūs augaliniai produktai – kokosų, sojų, ryžių ar migdolų sultys.

Pakalbėkime apie keletą dažniausiai vartojamų pieno produktų. Visų mėgstamas sūris gaminamas iš karvių, ožkų ar avių pieno. Jis valgomas jau daugiau nei 4 tūkst. metų. Senovės graikams ir romėnams tai buvo pagrindinis maisto produktas. Sūrio gamyba klestėjo ir daugelyje Romos imperijos vietovių.  Grietinėlė – riebus pieno produktas, gaunama nugriebus viršutinę nusistojusio pieno dalį. šviežia grietinėlė būna saldoka, vienodos konsistencijos, balta su švelniu gelsvu atspalviu.

Grietinė yra rūgštus riebaus pieno produktas, kuris gaunamas iš grietinėlės, suraugintos pieno rūgšties mikroorganizmais. Ji turi gryną pieno rūgšties skonį ir kvapą su stipriu pasterizacijos prieskoniu. Jos masė gana tiršta, balta su gelsvu atspalviu. Sviestas – tai pieno riebalai, kurie yra gaunami išsukant grietinę ir nuo jos atskiriant vandenį. Jogurtas yra tam tikromis bakterijomis fermentuotas pienas. Pieno milteliai gaunami iš pieno pašalinus vandenį. Varškė gaminama iš rūgštaus pieno, o varškės sūris iš supresuotos varškės. Ledai – sušaldytas saldus gaminys iš pieno, grietinės, grietinėlės.

Pieno produktai yra reikalingi kiekvienas žmogui, nes duoda įvairių naudingųjų medžiagų. Kiekvienas sutiks, koks naudingas yra pienas, ypač tai matyti žiūrint į  augantį vaiką. Organizmui šie produktai reikalingi, nes juose yra kalcio ir fosforo, skatinančių kaulinio audinio augimą ir tvirtėjimą. Taip pat dėl baltymų kurie, yra organizmo statybinė medžiaga, jie reikalingi formuojantis ir atstatant audinius, raumenims. Viena stiklinė pieno per dieną – puikus visaverčių baltymų šaltinis.Vartojami pieno gaminiai sumažina širdies smūgių ir priepuolių riziką, esantis magnis dalyvauja baltymų sintezės ir kituose organizme vykstančiuose procesuose.

Nereikėtų, pamiršti, kad šiauriau gyvenančius žmones vargina pieno ir kai kurių jo produktų netoleravimo problema. Tačiau, jei žmogus jaučia diskomfortą gerdamas saldų pieną, nereiškia, kad jam reikia atsisakyti visų produktų. Tokiems atvejams puikiai tinka rūgusio pieno produktai, kuriuose nėra pieno cukraus, pvz., sūrs, varškė. Yra ir alergiškų pieno baltymams žmonių, kurie turi atsisakyti šios produktų grupės visam gyvenimui. Nors tai dažniausiai pasireiškia vaikams, kurie iš šios ligos išauga, tačiau yra ir tokių, kuriems ji lieka visą gyvenimą.

Egzistuoja ir tokia nuomonė, kad pienas yra skirtas ką tik gimusiems gyvūnams ir vaikams, be to, žmogus – vienintelis visoje Žemės planetoje, kuris geria kitiems gyvūnams skirtą pieną… Dar didesnė grėsmė yra pasterizuotas pienas. Kad sunaikintų piene esančias bakterijas pramonėje jis pasterizuojamas, t. y. kaitinamas ir taip pakeičiama pieno struktūra. šio proceso metu pieno cukrus, laktozė, paverčiamas į beta-laktozę, kuri yra daug griečiau įsisavinama. To rezultatas yra staigus gliukozės padidėjimas ir po to – staigus sumažėjimas. Dėl to greitai vėl pasijuntame alkani. Pasterizavimas taip pakeičia piene esančio kalcio formą ir padaro jį beveik neįsisavinamą.

Patalpinta rubrikoje(-ose): Pieno gaminiai