Galite pasirinkti kelias veiklas bei miestus
8 - -
Pasirinkti

Mikrobangų krosnelės ir reali grėsmė mūsų sveikatai

Publikavimo data: 2014-03-22 Mikrobangų krosnelės ir reali grėsmė mūsų sveikatai Mikrobangų krosnelės yra vienas dažniausiai buityje naudojamų elektros prietaisų, kuris šildo (verda, kepa, troškina) maistą naudodamas mikrobangas – tai labai trumpos radijo bangos, kurių dažnis yra tarp 300 MHz ir 300 GHz. Nors kalbos apie mikrobangų krosnelės žalą nenutyla, tačiau praėjus beveik šimtmečiui nuo šių krosnelių atsiradimo, joks išsamus ir nepriklausomas tyrimas nebuvo atliktas. Pavieniai tyrimai kalba apie mūsų pražūtį, tačiau menka tokių tyrimų apimtis nėra vertinama mokslo pasaulyje. Nors XXI amžius puikuojasi neįtikėtinais moksliniais laimėjimais, mikrobangų krosnelių nauda vis dar kelia daug klausimų.

 

Mikrobangų krosnelė yra paprasčiausias ir patogiausias būdas, padedantis paruošti maistą, deja, nuolatos girdime, kad toks maistais yra pavojingas mūsų sveiktai. Mikrobangų krosnelių priešininkai teigia, kad patiekalai šiuose prietaisuose šyla netradiciškai (jei lyginsime, pavyzdžiui, su maisto kepimu) – iš vidurio į šonus, todėl mikrobangos suardo ir deformuoja maisto molekules ir sukuria naujus junginius, kurie mūsų organizmui yra labai pavojingi. Tyrėjai teigia, kad mikrobangų krosnelėje šildytas maistas netenka net iki 90 proc. savo maistinės vertės, o natūralūs gamtiniai baltymai yra negrįžtamai sudraskomi, todėl susidaro toksiški junginiai, kurie veikia mūsų virškinimo sistemą ir medžiagų apykaitą. Kiti  tyrimai dar liūdnesni – teigiama, kad žmogaus imuninė sistema reaguoja į pažeistas molekulines struktūras, todėl kraujo kokybė kinta ir padidėja tikimybė susirgti vėžiu.

Siekiant įrodyti žalą, kurią sukelia mikrobangų krosnelės, nuolatos prisimenama prieš kelis dešimtmečius (1991 m.) įvykusi nelaimė, kai JAV ligoninės pacientas mirė nuo anafilaksinio šoko, kadangi jam buvo perpiltas kraujas, kurį medikai pašildė mikrobangų krosnelėje. šis nutikimas (pašildyto objekto cheminės struktūros pasikeitimas) tapo rimtu pretekstu, paskatinusiu atidžiau tyrinėti mikrobangų krosneles. Vėliau kai kurie mokslininkai eksperimentavo su augalais – vieni žydintys augalai buvo laistomi paprastu vandeniu, kiti – mikrobangų krosnelėje pašildytu ir atvėsintu vandeniu. Pašildytas vanduo netiko augalams, todėl jie greitai sunyko. Turbūt skandalingiausią eksperimentą atliko šveicarijos mokslininkai, kurie tyrė savanorių, valgiusių mikrobangų krosnelėje paruoštą maistą, kraują. Paaiškėjo, kad visiems dalyviams sumažėjo hemoglobino kiekis kraujyje, o cholesterolio ir baltųjų kraujo ląstelių kiekis padidėjo (tai reiškia, kad į organizmą pateko infekcija arba atsirado tam tikra pažeista ląstelė, kurią būtina sunaikinti). Be to, dalyvių imuninė sistema nusilpo, o kraujyje buvo rastas padidėjęs šviesą skleidžiančių bakterijų kiekis (o tai reiškia, kad elektromagnetinės bangos sukelia energijos pokyčius kraujyje).

šiandien daug dėmesio skiriama ir mikrobangų krosnelių skleidžiamoms elektromagnetinėms bangoms. Teigiama, kad dėl jų gali sutrikti nervinių impulsų perdavimas smegenyse, todėl gali susilpnėti atmintis, sutrikti miegas, atsirasti emocinių sutrikimų, intelekto silpnėjimo požymių. Be to, mikrobangų radiacija gali sukelti ilgalaikius pokyčius akyse. Nors mikrobangų skleidžiami spinduliai mums skausmo nesukelia, o žalos iš karto mes nepastebime, vis dėlto praėjus ilgesniam laikui gali atsirasti kataraktos požymių arba žmogus, nuolat naudojantis mikrobangų krosnelę, gali visiškai prarasti regėjimą.

Neigdama visus šiuos faktus Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), apibendrinusi visas patvirtintas studijas, pateikė išvadą, kurioje nurodoma, kad mikrobangų krosnelės neturi kenksmingo poveikio nei pačiam žmogui, nei jo valgomam maistui. Tačiau PSO įspėja, kad mikrobangoms gali būti jautrūs širdies stimuliatoriai, todėl jį turintys žmonės neturėtų stovėti šalia veikiančio prietaiso (be to, jie neturėtų naudotis ir mobiliaisiais telefonais, kurie skleidžia panašias bangas). šiandien nėra jokių oficialių duomenų, kad mikrobangų krosnelėje gaminamas maistas pasižymėtų kitokiomis savybėmis, jei lygintume jį su maistu, gaminamu įprastais būdais. Neturime jokių patvirtintų įrodymų, kad būtų daroma kokia nors žala baltymams ar suirtų mineralinės medžiagos. Tiesa, PSO patvirtina, kad suyra vitaminas B12, kuris saugo nuo mažakraujystės, todėl nurodoma vienintelė reali grėsmė: jei nuolatos valgysime mikrobangų krosnelėje ruoštą maistą, galime susirgti mažakraujyste. Nors veikiant mikrobangoms, kiekviena maisto molekulė labai greitai įkaista, tačiau vitaminų ir mineralų netektis yra minimali, vis dėlto oficialūs tyrimai patvirtina, kad tokio proceso metu yra visiškai suardoma riebalų ir rūgščių struktūra, todėl nerekomenduojama mikrobangų krosnelėje šildyti aliejaus ar kitų riebalų (riebalų rūgštys turi mums būtinų vitaminų, kurių negali kompensuoti joks kitas maistas).

Mokslininkai neigia paplitusią nuomonę, kad mikrobangų krosnelėje maistas šildomas iš vidaus į išorę ir tvirtina, kad nors kaitinimo procesas yra žymiai spartesnis, jis yra visiškai įprastas – maistas šildomas iš išorės į vidų. Dėl šios priežasties specialistai nepataria mikrobangų krosnelėse šildyti storesnių mėsos gabalų, kadangi kol mėsos vidus pilnai įšils, mėsos išorė jau bus perkaitusi. Reiktų nepamiršti, kad mikrobangų įsiskverbimo gylis tiesiogiai priklauso ir nuo maisto sudėties, ir nuo bangų dažnio (mažesnio dažnio mikrobangos skverbiasi žymiai giliau), o maistas, ruoštas mikrobangų krosnelėje, netampa pavojingas mūsų gyvybei, kadangi mikrobangų energija yra per maža, kad galėtų suardyti cheminius ryšius. Mikrobangų poveikis yra šiluminis ir nėra jokių įrodymų apie jo žalą.

Paneigdami pražūtingą mikrobangų poveikį JAV maisto ir vaistų administracijos centras bei Pasaulinės sveikatos organizacija pateikė duomenis, kuriuose nurodoma, kad mikrobangų krosnelė gali spinduliuoti maksimaliai pusės W/m² srauto tankį 5 cm atstumu. Todėl pasitraukę nuo krosnelės, smarkiai sumažiname mus veikiančią spinduliuotę. Apie kenksmingą mikrobangų poveikį kalba nuolatos tokioje spinduliuotėje dirbantys žmonės – jie skundžiasi galvos, akių skausmais ir nuolatiniu nuovargiu. Prasta darbuotojų sveikata paaiškinama mikrobangų ir CNS nešilumine sąveika, o visi sveikatos sutrikimai pasireiškia, kai organizmą ilgą laiką veikia elektromagnetiniai laukai. Vis dėlto nėra jokių įrodymų, kad mikrobangų krosnelės gali turėti tokį patį poveikį. Siekiant išvengti bet kokios vėžio rizikos, buvo ištirti beveik 20 000 JAV Karinio jūrų laivyno radarų techniniai darbuotojai (juos ilgą laiką veikė mikrobangų spinduliuotė), tačiau nebuvo aptikta jokių vėžio atveju. Naujausi epidemiologiniai tyrimai taip pat įrodo, kad mikrobangos nepadidina vėžio (ir įvairių jo formų) tikimybės. Mikrobangų krosnelėje naudojamos elektromagnetinės bangos yra labai panašios į mobiliųjų telefonų spinduliuojamas bangas, todėl diskusijos apie krosnelių žalą yra panašios į diskusijas apie mobiliųjų telefonų žalą.

Didžiausia reali grėsmė, sukeliama mikrobangų krosnelės, yra elektros smūgis (kurį gali sukelti gedimas), gaisras (kurį gali sukelti neatsargus naudojimas arba gedimas) ir nudegimai nuo karšto maisto (rekomenduojama palaukti kelias minutes prieš paimant maistą iš mikrobangų krosnelės). Tikėti neoficialiais ir nepatvirtintais tyrimais nėra jokio pagrindo. Beveik visuose tokiuose tyrimuose dalyvavo per mažai žmonių arba pats tyrimo procesas buvo atliktas netinkamai. Juk kiekvienas iš mūsų gali sugalvoti tyrimą, kurio eigoje gausim tam tikrą rezultatą, tačiau tai dar nereiškia, kad mes neklystame. Argumentuotas išvadas turėtume daryti tik remdamiesi oficialiais ir patvirtintais moksliniais tyrimais.

PSO ir kitos sveikatos organizacijos tvirtina, kad mikrobangų krosnelės, naudojamos pagal gamintojo nurodymus, yra visiškai saugi priemonė, skirta maisto gaminimui bei šildymui. Vis dėlto visuomet pravartu imtis tam tikrų atsargumo priemonių. Siekdami visapusiškai rūpintis savo sveikata, naudodamiesi mikrobangų krosnele, privalote įsitikinti, kad prietaiso durelės tinkamai uždarytos, gamindami, stovėkite toliau nuo krosnelės, niekuomet neįjunkite mikrobangų krosnelės, jei joje nieko nėra (jei norite pašildyti itin lengvą ir nedidelį produktą, geriau įdėkite ir indą su vandeniu), nenaudokite aliejaus (jis gali užsidegti), nešildykite supakuoto maisto, nedėkite karštų produktų į šaltą krosnelę (arba šaltų produktų į karštą krosnelę) ir t. t.

Nors mikrobangų krosnelėje šildomo maisto savybės iš tiesų šiek tiek pasikeičia, tačiau nereikėtų pamiršti, kad kiekvienas maisto ruošimo būdas chemiškai pakeičia patiekalą (pvz., virimas sumažina nitratų ir vitaminų skaičių, kenkia produkto maistingumui, o aliejuje keptas maistas itin pavojingas mūsų kraujotakai), tačiau nėra jokių duomenų, patvirtinančių, kad mikrobangų krosnelėse šildomas maistas yra pavojingas mūsų sveikatai. Tiesa, reikia nepamiršti, kad šildytas maistas (nesvarbu, ar jis šildomas mikrobangų krosnelėje, puode ar keptuvėje) niekuomet nebuvo rekomenduojamas kaip pagrindinis maitinimosi būdas.

 

Nuotrauka: flickr.com

Patalpinta rubrikoje(-ose): Buitinė technika
Gamyklos g. 31E, MAŽEIKIAI
(443) 65735
Įmonės pagrindinė produkcija ELEKTRINĖS TARKAVIMO MAŠINOS. Gaminame ir parduodame kita lietuviška buitine technika: Čirvinių blynų keptyvę
www.vaziuokle.lt
www.galuotas.lt
www.vaziuokle.lt
www.galuotas.lt