Galite pasirinkti kelias veiklas bei miestus
8 - -
Pasirinkti

Kas iš tiesų nulemia tokį įprastinių ir ekologiškų produktų kainų skirtumą?

ekologinis ūkininkavimasEkologinis ūkininkavimas dažnam iš mūsų asocijuojasi su natūraliais, ekologiškais produktais, kurie yra daug sveikesni negu įprastiniai, ir žinoma, brangesni. Tačiau ar daugelis susimąsto, kaip yra auginami augalai, gyvūnai, kad tokia produkcija galėtų būti ženklinama specialiais ženklais? Ekologinis ūkis – tai ne tik sveiki augalinės ar gyvulinės kilmės produktai, be jokių GMO, dirbtinių priedų, sintetinių medžiagų, bet ir visa jų auginimo, laikymo sistema. Toks ūkis pirmiausia yra tausojantis ir saugojantis gamtą, jos išteklius, o gaunami produktai daug sveikesni bei maistingesni. Tačiau iki šiol daugelis žmonių skundžiasi per daug didelėmis ekologiškų produktų kainomis, manydami, jog taip siekiama tik kuo daugiau pasipelnyti iš vartotojų. Bet kas gi labiausiai įtakoja tokį įprastinių ir ekologiškų kainų santykį?

Ekologiškas augalų auginimas

Ekologiniame ūkyje gali būti naudojamos tik ekologiškos sėklos, kurios yra brangesnės negu įprastos. Tokių ūkių savininkai negali naudoti jokių sintetinių trąšų, GMO (genetiškai modifikuotų organizmų), vietoje to norėdami padidinti derlingumą, jie turi rinktis organines dirvožemio trąšas – kompostą, mėšlą arba sėjomainą. Sėjomaina – vienas svarbiausių principų ekologinėje žemdirbystėje. Čia svarbu tai, kad tie patys augalai kiekvienais metais būtų sėjami kituose žemės plotuose. Tai daroma tiek dėl dirvožemio derlingumo, tiek kovojant su kenkėjais. Dar iš senelių ar tėvų praktikos galima sužinoti, jog nuo seno žmonės keisdavo augalų auginimo vietas, pavyzdžiui, jeigu vienais metais toje vietoje augo javai, kitais metais ten geriau sodinti ankštinius augalus, jog dirvožemis vėl prisisotintų azoto ir taptų derlingesnis. Ekologiniame ūkyje atsiradusių daugybės kenkėjų negalima tiesiog nupurkšti chemikalais. Pirmiausia bandoma jų išvengti, pasinaudojant prevencinėmis priemonėmis, o jeigu kenkėjų atsiranda per daug, tuomet stengiamasi rasti tam tikras vabzdžių rūšis, kurios kovoja būtent su tam tikrų rūšių kenkėjais.

Ekologiška gyvulininkystė

Ekologiniame ūkyje gyvuliai turi būti šeriami tik ekologišku pašaru, be jokių sintetinių medžiagų, jaunikliai maitinami tik natūraliu pienu. Gyvulių gydymui gali būti naudojami tik homeopatiniai vaistai. Antibiotikai ekologiniuose ūkiuose griežtai draudžiami, kaip ir GMO bei augimą skatinantys priedai. Tokiame ūkyje labai atsižvelgiama į gyvulių gerovę, jie turi turėti pakankamai vietos poilsiui, galimybę išeiti į lauką, jų negalima pririšti, nebent išskirtiniais atvejais. Kankinti gyvulius griežtai draudžiama. Ekologiniame ūkyje yra nustatytas tam tikras gyvulių skaičius vienam hektarui, čia negalima intensyviai veisti gyvulių. Tokiame ūkyje laikomi gyvuliai turi turėti kone dvigubai daugiau vietos negu auginami įprastiniame ūkyje.

Griežta tvarka

Kiekvienas ekologinis ūkis yra tikrinamas bent kartą per metus, nepriklausomai nuo to ar buvo gautas skundas dėl jo veiklos, ar ne. Dažnai tikrintojai užsuka ir nieko nepranešę. Jeigu kyla kokių nors įtarimų dėl dokumentų neatitikimų, negalimų medžiagų naudojimo, tuomet paimami mėginiai, kurie ištiriami nepriklausomoje laboratorijoje. Jei pasitvirtina, jog buvo naudojamos neleistinos medžiagos, tuomet tam tikra ūkio dalis ar visas ūkis gali netekti leidimo auginti ekologišką produkciją bent keletą metų. Dažniausiai ūkininkai, kurie turi ekologinius ūkius, gauna ES paramą, išmokas, kuris tektų grąžinti, jeigu pasitvirtintų, jog ūkyje rasta pažeidimų.

Ką rodo specialiu ženklinimu pažymėti produktai?

Vartotojai vis dažniau sąmoningai renkasi produktus, kurie pažymėti specialiais ženklais, rodančiais, jog produktas pagamintas pagal aukščiausius reikalavimus. Ekologiniu produktu gali būti laikomas tik toks produktas, kurio gamybos, perdirbimo, transportavimo, sandėliavimo, realizavimo metu nebuvo naudojami jokių cheminių sintetinių pesticidų, GMO, bei medžiagų, kurių sudėtyje yra GMO, antibiotikų, sintetinių trąšų. Ženklinimas nurodo, jog produkcija užauginta ir laikyta tik geromis sąlygomis, todėl turi daugiau naudingų maistingų medžiagų, yra kokybiška. Vis daugiau žmonių, propaguojančių sveiką gyvenseną, renkasi būtent ekologišku ženklu pažymėtus produktus.

Investicija į sveikatą

Norint užauginti sveiką produktą reikia įdėti labai daug pastangų, rankų darbo. Tame pačiame žemės plote užauginama daug mažiau augalų negu įprastiniame ūkyje, laikoma mažiau gyvulių, sėjimui ar pašarui naudojami tik ekologiški produktai be jokių sintetinių medžiagų, todėl savaime suprantama, jog tokia produkcija kainuoja brangiau negu įprastinė. Jeigu ekologiška produkcija pasirenkama tik išimtiniais atvejais, žinoma, kad poveikio nepajusite, tačiau ilgą laiką vartojant ekologiškus produktus, pajuntama jų nauda. Tad reikėtų pagalvoti, ar neverta investuoti į geresnę savijautą bei sveikatą. Vis daugiau žmonių renkasi ekologiniame ūkyje užaugintą produkciją, atitinkamai didėja ir ekologiškų prekių asortimentas, kuriasi nauji ūkiai. Dėl šių veiksnių ateityje ekologiškų produktų kainos turėtų mažėti.

Nuotrauka: flickr.com

 

Patalpinta rubrikoje(-ose): Maisto produktai