Agroverslo rinkoje nišų dar yra

Paskelbta: 2012-05-21

Prieš penkerius metus Rokiškio rajono jaunųjų ūkininkų klubo nariams kilo mintis: savo produkciją reikia kooperuoti ir parduoti didesniais kiekiais už aukštesnę kainą. Taip gimė kooperatyvas „EKO tikslas“. Kryptingai ir nuosekliai visus tuos metus augęs, šiuo metu kooperatyvas sėkmingai superka ekologišką pieną ne tik Rokiškio, bet ir kituose artimesniuose rajonuose bei planuoja artimiausiu metu užimti laisvą vietą rinko-je – surinkti pieną iš Pietų Lietuvos ekologinių ūkių.

Susikooperavo ūkininkai iš gretimų rajonų
Viduržiemį Rokiškio rajono žemės ūkio kooperatyvui „EKO tikslas“ suėjo penkeri metai. O prasidėjo viskas nuo jaunųjų ūkininkų klubo. Būtent jo nariams gimė mintis kooperuoti savo produkciją, kad parduodami gautų už ją geresnę kainą.
Pagrindinė kooperatyvo veikla – ekologiško pieno supirkimas, transportavimas ir realizavimas. Kadangi nusprendė užsiimti tik ekologiškais produktais, teko plėstis į kitus rajonus – vietoje nebuvo daug ekologinių pieninės gyvulininkystės ūkių.
– Susitikome su ukmergiškiais, ketinusiais tokį pat kooperatyvą kurti savo rajone, ir nusprendėme suvienyti jėgas. Iš pradžių pienas buvo superkamas iš Rokiškio ir Ukmergės rajonų. Žinoma, gavome daug didesnę kainą nei pavieniui, – sako kooperatyvo „EKO tikslas“ direktorius Mindaugas Petkevičius.
Šiuo metu kooperatyvo veikla apima Rokiškio, Kupiškio, Biržų, Anykščių, Utenos, Molėtų, Ukmergės ir Jonavos rajonus.
Produkto kokybę garantuoja
Kooperatyve yra 30 narių, iš jų 26 sertifikuoti ekologiniai pieno ūkiai, turintys 2000 ha sertifikuoto žemės ploto ir laikantys apie 1000 karvių. Ūkiai skirtingi: patys mažiausi augina po keturias, daug laiko po 20–35, o didžiausias ūkis turi 79 karves. Šiuo metu kooperatyvas tiesiai iš ūkininkų šaldytuvų surinktą kokybišką, reikalavimus atitinkantį ekologišką pieną parduoda AB „Rokiškio sūris“.
– Kaina vidutinė, kaip ekologiško tikrai galėtų būti geresnė, – sako M. Petkevičius. – Juk tiek reikalavimų, tiek patikrų. O dar iš šalies pasigirsta abejonių, ar tikrai tas mūsų pienas ekologiškas. Tačiau už savo kooperatyvą galime garantuoti – mūsų ūkininkų produkcija tikrai ekologiška, nes, be kontroliuojančių institucijų, dar tikriname ir patys. Kiekvienais metais turime gauti VšĮ „Ekoagros“ sertifikatą savo veiklai. Tam turime pateikti daugybę dokumentų. Šiuo metu sertifikuota mūsų ekologiško pieno transportavimo ir prekybos veikla. Taip pat turime maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą. Galime parduoti ir laikyti žalią pieną. Turime sandėliavimo vietą. Esame pripažinti žemės ūkio kooperatyvu, taigi pasinaudojome valstybės parama gamintojų kooperacijai plėtoti, kuri šiek tiek palengvino kooperatyvo gyvenimą.
Stabilią kainą nariams taip pat užtikrina
– Pagrindas buvo sukurtas labai greitai, bet toliau nariai jungėsi vangiai. Nelabai pasitikėjo, reikėjo įrodyti, ko esame verti. Ir įrodėme, – pasakoja M. Petkevičius. – Visi ūkininkai, kuriuos pagal savo maršrutus galėjome prikalbinti kooperuotis, yra mūsų nariai. Tai užtruko nei daug, nei mažai – ketverius metus.
– Ekologišką pieną surinkti brangu, o kiekis palyginti nedidelis, – teigia kooperatyvo direktorius.
Dabar kooperatyvas turi du atskirus reisus: į Utenos–Ukmergės–Jonavos ir į Anykščių–Biržų–Rokiškio puses, kurių link pienvežiai išvažiuoja kiekvieną dieną. Vieno maršruto kilometražas – iki 500 km. Šiuo metų laiku per dieną surenka apie 8,5, vasarą ir po 11 t pieno.
– Visi mūsų ūkininkai turi įgyvendinti galybę reikalavimų. Bet taisyklės yra taisyklės, jų reikia laikytis. Būna, kai dėl menkiausios klaidos sustabdomas ekologiškos produkcijos tiekimas pusei metų (tokia sankcija taikoma už ekologinių taisyklių pažeidimą). Tada ūkininkui tenka pasirinkti kitą pieno supirkimo įmonę. Bet po pusės metų, kaip parodė praktika, jie vėl grįžta pas mus. Vadinasi, pas mus yra geriau. Kainas išlaikome stabilias, nėra didelių šuolių. Todėl ūkininkui lengviau planuoti investicijas.
Reikalavimai spaudžia iš visų pusių
Šiuo metu ūkininkaujant ekologiškai negalima nė vieno procento įterpti įprastinio, neekologiško produkto į gyvulių racioną. Dėl šios priežasties karvėms trūksta energijos ir baltymų, primilžiai gerokai mažesni nei įprastiniuose ūkiuose. Iškyla daugiau sunkumų ir kovojant su mastitu. Todėl dabar kooperatyvas siūlys kooperatiniais pagrindais siekti užsiauginti ekologiško kukurūzų ir sojų pašaro.
– Neekologiškai ūkininkaudamas gali beveik dvigubai daugiau pieno primelžti. Neatperka ir mūsų gaunami šiek tiek didesni pinigai už ekologišką pieną. Jei ne išmokos, nebūtų ekologinės pienininkystės. Reikėtų, kad parama ekologiškai ūkininkaujantiesiems būtų didesnė. Reikalavimai spaudžia iš visų pusių. Atliekamos netikėtos papildomos patikros, bet kuriuo metu gali atvažiuoti VšĮ „Ekoagros“ tikrintojai ir kruopščiai sutikrinti pašarų likučius, buhalteriją, ar teisingai pildomas ekologinio ūkio žurnalas, ar laikomasi visų ekologinio ūkininkavimo taisyklių. Taisyklės telpa į 20 puslapių, o sankcijos už jų nesilaikymą surašytos net 40 puslapių. Lieka idėjiniai ir norintieji užtikrinti kokybę. Tačiau mūsiškiai dar nė vienas neperėjo į įprastinį ūkininkavimą.
Pasak direktoriaus, pastebima tokia tendencija: vieniems atsibosta reikalavimų vykdymas ir nuolatinė kontrolė, bet juos pakeičia įsikūrę nauji ar perėmusieji ūkius, tad bendri sertifikuoti ekologiški plotai kinta nedaug. Be to, dažnai ekologiškai ūkininkauti ryžtasi jauni ūkininkai.
Ims laisvą rinkos dalį
– Pietų Lietuvoje, Marijampolės, Alytaus, Kaišiadorių link, kol kas ekologinių pieno ūkių niekas nekooperuoja. Mūsų tikslas ir yra suplanuoti naują reisą į šią Lietuvos pusę ir užimti laisvą rinkos vietą.
Tačiau tai, pasak direktoriaus, yra lėtas procesas. Apie kooperacijos naudą, jos stipriąsias puses, galimybes, teikiamas paslaugas ir kitus ypatumus reikia kalbėti su kiekvienu ūkininku asmeniškai. Ūkininkai turėtų suprasti, kad parduoti savo produkciją už tinkamą kainą galima tik susikooperavus.
Yra ir nusprendusiųjų užsiimti ekologiniu ūkininkavimu. Jų laukia ilgas dvejų metų pereinamasis laikotarpis, kol produkcija bus sertifikuota kaip ekologiška.
– Mes jų lauksime ir mielai priimsime, – sako M. Petkevičius.
Pernai kooperatyvas pelnė VĮ „Pieno tyrimų“ „Metų supirkėjo“ apdovanojimą kategorijoje iki 100 pieno gamintojų. Taigi pripažintas vienu geriausių tarp 75 pieno supirkėjų Lietuvoje.
Teikia nariams ir kitas paslaugas
Kooperatyvo nariai aprūpinami ir ekologiškais mineraliniais pašarų priedais, kurie operatyviai pristatomi tiesiai į namus. Už simbolinę kainą nuomojamas turimas lazerinis aparatas karvių uždegimams, mastitui gydyti, ligų profilaktikai, sąnarių skausmui malšinti ir kt. Kooperatyvas turi beicavimo aparatą. Ūkininkui tereikia jį pačiam atsivežti. Taip pat teikiama informacija apie teisės aktų, ypač reglamentuojančių ekologinį ūkininkavimą, pasikeitimus, karvių šėrimo programa sudaromas šėrimo racionas, konsultuojama dėl įvairiausių dokumentų pildymo ir t.t. Be to, 100 proc. kompensuojami karvių mastito tyrimai, kurie atliekami „Pieno tyrimų“ laboratorijoje.
– Idėjų turėjome ir daugiau, pvz., ketinome nupirkti kukurūzų sukimo į ritinius techniką. Tačiau plėsti paslaugų spektrą trukdo geografinis veiklos platumas. Vieni bus patenkinti, kiti ne, tad ir atsisakome kai kurių idėjų, – sako M. Petkevičius.
Taip pat kooperatyvas tarpininkauja ūkininkams parduodant kitus ekologiškus produktus – grūdus, daržoves.
Kooperatyvas žino, ką kurie ūkininkai turi, daro apklausas, ką nori parduoti, tad jei kas nors kreipiasi, duoda ūkio kontaktus, kad bendrautų tiesiogiai. „EKO tikslas“ taip pat turi tikslą ateityje imtis ir pieno perdirbimo.

EKO TIKSLAS, kooperatyvas

ekotikslas@gmail.com